Депутатите от две парламентарни комисии - по бюджет и финанси  и

...
Депутатите от две парламентарни комисии - по бюджет и финанси  и
Коментари Харесай

Бюджет 2022 влиза в парламента до края на януари?

Депутатите от две парламентарни комисии - по бюджет и финанси  и по труда и обществена политика, разгледаха и одобриха на първо четене законопроекта за удължение до 31 март на Закона за държавния бюджет за 2021 година и бюджетите на здравната каса и държавното публично обезпечаване. До 31 януари в Народното събрание би трябвало да бъде импортиран бюджетът за 2022 година, съобщи заместник-министърът на финансите Росица Велкова. Удължаването на действието на предходния бюджет се случва за първи път в най-новата ни история. Чисто механически това се постанова, с цел да се обезпечи време за дебатиране по новата рамка.

" Безпрецедентна е тази година, тъй като за първи път влизаме без бюджет. Разбираемо е това, което се предлага. На първо място във връзка с минималната заплата, бяха направени анонси, че тя ще бъде 750 лв.. Коефициентът за персоналните асистентите да бъде 1.4. Това е една тематика, която неведнъж се повдига в общественото пространство. При предходното държавно управление бюджетът за хора с увреждания беше повишен над два пъти. Ако ще вършим нещо да приказваме за 31 декември 2022, а не 1 юли 2022 ", съобщи Деница Сачева от ГЕРБ, отбелязвайки повишаването на цени и услуги във всички сфери.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи изиска добавките за пенсионери да бъдат пренасочени към Агенцията за обществено подкрепяне. " Нашата парламентарна група няма да поддържа оферти план. Ние считаме, че с малко по-голямо напрежение на всички министерства, законът за държавния бюджет и Национален осигурителен институт, би могъл да бъде поправен. Надзорният съвет е приел един вид на бюджета. В рамките на тази процедура ще има предложение по въпроса за компенсиране на размера на приходите, които получават пенсионерите. Колко са пенсионерите, които след Нова година ще получат добавка на преизчислената сметка и какъв брой на другата. Социалната комисия е тази, която би трябвало да разпознава тези случаи. Пенсионерите доста мъчно вършат разлика сред коронавирус добавка и размер на пенсията, ние предложихме тези пари да отидат в Агенцията за обществено подкрепяне и оттова да бъдат разпределени, с цел да няма комплициране ", съобщи той.

" Намалението на коронавирус добавката не е било обезщетено от нарастването на пенсията ", критикува Искрен Арабаджиев от " Продължаваме промяната ".

413 лв. е границата на бедността, която е призната публично от Министерски съвет, а законът за хората с увреждания не покрива военноинвалидите.

" Трябва да си даваме ясна сметка, че с изключение на тези средства, всичките лица получават абсолютно фамилни помощи за деца, взаимозависимост от степента на увреждане на детето. Политиките, които бяха защитавани със мощна социална сила ще видят резултат. Няма финансова поддръжка, която да бъде замразена. Месечната финансово поддръжка се дефинира, като настоящ % на границата на бедността. Министерски съвет е приело 413 лв. граница на бедността, което е 12% повече. Всички заплащания ще се изплащат в нараснал размер. Законът за хората с увреждания не работи за категорията военноинвалид ", сподели зам.-министър на труда и обществената политика Манол Лазаров.

Дългото майчинство не стимулира дамите да се завърнат на работа, считат от БСК. " Ние поддържаме този законопроект, само че имаме оферти. Втората година от майчинството не стимулира дамите да се върнат на работа, това съставлява ограничавания за икономическия напредък. Нека да се организира един спор за политиките и ограниченията на стопански напредък. Нека обществената политика бъде осъществена с пазарни ограничения ", предложиха от Българската стопанска камера. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР